mandag 7. juni 2010

Bremen, Hamburg, Bremerhaven

Vi reiste på torsdag morra, og var framme i Bremen rundt 2-tiden på ettermiddagen. Dagen ble brukt til sightseeing og shopping.

Schnoor

Rådhuset

Havna

Noen hus ved plassen forran rådhuset, og en kjent statue i Bremen. Roland tror jeg den het

Bremer Stadtmusikanten - Bremer bymusikanter

FREDAG - HAMBURG
Fredagen ble brukt til Sightseeing i Hamburg, og til tur i museet Miniaturverden, hvor mange deler av verden var bygd opp i minivariant med elektrisk togbanesett osv. På kvelden ble det sushi på toget på vei tilbake.


På brygga i Hamburg fant vi denne båten. Den var faktisk til salgs, og nummeret man måtte ringe var et +47-nummer. Beskrivelsen på båten var også norsk!

Båttur i havna. En bitteliten del av containerdelen av havna



Og når vi først var i Hamburg måtte vi jo innom den norske sjømannskirken. Problemet var bare at denne lappen møtte oss på infotavla. Blææ, den svenske kirken hadde åpent på fredager!!!

Miniaturverden:



Først og fremst, diggbar brosjyre!


Hvem sier det ikke finnes lilla kuer?

Til og med et lik i elva hadde de laget.

Sverige

Norsk stasjon? Ser jo nesten ekte ut


Diplom-IS!! Kanskje like greit at pinne-is og is i boks her nede smaker pyton, for da spiser man ikke is. Det hadde vært greit med is på dager med opp mot 30 grader, uten å måtte sykle til iskiosken først, men hva skal man gjøre når tyskerne bare kan lage kvalmenes vaniljeis.

En norsk øy under Sverige/Danmarksbroa, som forøvrig gikk mellom Danmark og Norge. Plasseringen i virkeligheten hadde de ikke tatt helt seriøst når de bygde det opp.

LØRDAG - BREMERHAVEN
På lørdagen dro vi til Bremerhaven, en liten havneby ved kysten. Der dro vi først i klimamuseet, hvor ulike klimaer rundt hele jorda var etterligna. De andre syntes museet var veldig bra, men jeg var egentlig mer skuffa. Etter å ha vært i Randers Regnskog(?) i Danmark for et par år siden, var Bremerhavens museum dårlig, siden jeg hadde forestilt meg det veldig anderledes enn det egentlig var. Etterpå dro vi til Auswandererhaus, på norsk: Utvandrerhuset. Det var veldig mange tyskere (og også nordmenn ++) som utvandra til USA fra Bremerhaven, og museet var bygd opp sånn at vi starta på kaia i Bremerhaven, og gikk ombord i båten. Der var ulike soverom i 3. klasse bygd opp. Et rom fra 1800-tallet som viste de elendige forholdene med 5 personer i samme seng, altså 20 personer i samme rom i 6-12 uker. Helt forferdelig!! Så fikk vi se hvordan rommene i 3.klasse så ut mot slutten av utvandringsfasen, vi "gikk i land" på Ellis Island, svarte på den testen de måtte svare på for å få vite om de fikk lov til å bli værende i landet og vi kunne søke i register etter folk som utvandra. Måtte selvfølgelig sjekke ut Bjørlo, og det var faktisk rundt 40 nordmenn med Bjørlo som etternavn som utvandra til USA fra Bremerhaven. Kanskje var noen av de fjerne slektninger langt tilbake i tid. Museet var hvertfall kjempebra!
På vei tilbake til stasjonen gikk vi lang vannet. Det var en fin strand, og selv om vannet var litt grumsete og uklart var det normal badetempratur, og perfekt til å vasse. Hadde jeg hatt badetøy med hadde jeg hoppa uti. Når vi tilslutt gikk litt lenger bortover stranden fant i et skilt hvor det sto at det var badeforbud. Øh. Et skilt med badeforbud finner man nesten ikke i det hele tatt i Norge, og hvertfall ikke på en fin strand. Kun eks ved Lilleerte hvor vannet er drikkevannet vårt finner man skilt med badeforbud. Kombinasjonen saltvann, havlukt, kjempefin strand, minimalt med skarpe skjell på bunn, perfekte badeforhold og BADEFORBUD har jeg aldri sett før. Det er noe av det mest patetiske her i Tyskland. Badeforbud, badeforbud og atter badeforbud! I tillegg var ene delen avgrensa (også med badeforbud), og den delen av stranda kosta penger. Akkurat som ene delen av stranda i Laboe. Hvorfor skal man betale for å komme inn på en saltvannstrand med badeforbud?
Vi har en liten sjø rett ved her, og gjett hvordan skilt som står der? Vannet er renere enn i Daltjern (for de som er kjent i Halden og Høyåsmarka), men allikavel er det badeforbud.



Vanskelig å forestille seg at det er badeforbud på den fine stranda


På søndag ble vi til etter middag, og til middag var det blandt annet en woklignende ting med reker, blåskjell, crabstic og bleksprut. Små blekkspruter med armer, og blåskjell ser utrolig uapetittlig ut, men det smakte faktisk ikke så aller verst. Foretrekker reker, scampi og crabstics, men det går helt fint ann å spise. Det hadde jeg ikke forventa når jeg skeptisk smakte på det. Hvem hadde trodd jeg skulle begynne å like ekle blåskjell og sushi iløpet av året her nede? Ikke jeg hvertfall. Sushi er namnam!
Etter middagen reiste vi tilbake.

Flere bilder gidder jeg ikke laste opp. Det holder mer enn nok å sortere bilder en gang, selv om det hadde vært bedre å ikke sortere i det hele tatt. Men det må jo til. Bilder til album, til blogg, og facebook. Må snart få lagt ut noen bilder der også. Siste bildene som havna på fjesboka var fra jeg hadde besøk av Mia i januar. Men alt av bilder skal jo heller ikke ut der. Må jo ha litt å vise fram når jeg kommer hjem også. Er i gang med ny bildesorteringsfase for å kunne ta med masse framkalte bilder hjem, for å lime inn resten i albumene som allerede ligger hjemme. Vet ikke helt det nøyaktige antallet album jeg har sendt med hjem, men blir nok fort 7-10 album fra året her nede.

Når jeg tenker over det har vi vært veldig heldige med været i både Kiel, Berlin og Bremen. I april hadde vi noen uker med kjempefint vær, men hele mai har det egentlig regna nesten konstant, og gradestokken har sjeldent krøpet over 15grader har jeg på følelsen av. På fredag, lørdag og søndag har det merkelig nok de siste 3 ukene alltid vært fint vær. I dag er det vanlig uke igjen, og hvordan er været? Lummert, kaldt (sammenligna med helgas rundt 25 grader og strålende sol) og utrykt for regn og torden.
Bremen, Hamburg og Bremerhaven var nest siste store "reise" her i Tyskland. Nå gjenstår bare Mannheim og Stuttgart uka før jeg kommer hjem. Forhåpentligvis er vi like heldige med været da.

4 kommentarer:

Solveig sa...

Her hjemme i Halden har vi vært veldig heldige med været den siste tida, har kunne gått i shorts og t-skjorte og det har fortsatt vært varmt.

Daltjern er ikke det beste stedet å bade nei, men det er jo deilig etter en treningsøkt da:) Hvet du hvorfor det er så mye badeforbud der nede i Tyskland?

Ingvild sa...

Fordi tyskerne er rare! Men stedene her er mye BEDRE enn Daltjern, og allikavell er det badeforbud : (
30 grader ute, og et "avkjølende" bad i 26* varmt klorvann? Herlig, ikke sant?

Solveig sa...

Tja, vet nå ikke helt det nei, foretrekker vel Daltjern fremfor varmt klorvann. Og skal jeg bade så skal ikke vannet være like varmt som i lufta.

Mamma sa...

Jo, tror noe Bjørloslekt utvandret til USA. Hilde dumpet faktisk borti noen etterkommere av slekta vår da hun var AFS-student! Skulle gjerne vært på det museet.